Plastik torbalarda mantar üretimi için kompost hazırlanması gerekmektedir. İstiridye mantarı kompostu orman ve tarımsal yan ürünler kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmektedir.


Tarımsal materyaller (Kavak, kayın, meşe, akağaç vb. gibi ağaçların kaba ve ince talaşlarında sap ve saman mısın koçanı gibi yan ürünler) temel materyal olarak kabul edilir.

Kompost hazırlığının ilk aşamasında kullanılacak olan malzemeler homojen olarak karıştırılır ve pastörilizasyona hazırlanır.

İstiridye Mantarı kompostu için karışım yüzdeleri; 1) %45 Talaş + %45 sap-saman +%10 kepek + %2 CaCO 2) %90-95 sap- saman + %5-10 kepek 3) Pamuk tohumu kabuğu + %2 CaCO 4) %50 mısır koçanı + %50 sap-saman Ortam hazırlığı ve buharla pastörizasyon işlemi; Hazırlanmış olan kompost materyalleri, mantara rekabet edecek olan organizma ve mikro organizmalardan arındırılması gerekmektedir. Eğer pastörizasyon yapmadan mantar misellerini ekecek olursak, misellerin gelişmesini ortamda bulunan çeşitli mikro organizmalar bastıracak ve üretim istenilen düzeyde olmayacaktır. Bunun için pastörizasyon veya sterilizasyon işlemi muhakkak yapılması gerekir. Pastörizasyon işlemi için farklı yöntemler vardır. Bu pastörizasyon yöntemleri şunlardır: 1) Haşlama yöntemi 2) Buharla pastörizasyon yöntemi 3)Yüksek basınçlı buharla sterilizasyon


1) Haşlama Yöntemi 200 litrelik varil veya kazanların dibinden 10-15 cm yükseklikte ızgara konulur. Bu ızgara sayesinde içerisine kompost koyulan tel örgü sepet aşağıya inmez. Kompost haşlanarak sterilize edilir.


2) Buharla Pastörizasyon Yöntemi Bu yöntemde kullanılan materyaller daha önceden ıslatılır. Bir kaç gün karıştırılır ve kasalara doldurulur. Pastörize odasında 60 °C'de 12 saat veya 70 °C'de 4-6 saat bekletilerek yapılabilir.


3)Yüksek Basınçlı Buhar Sterilizasyonu Yöntemi Bu sistem genellikle kavanoz (plastik-cam ) kültürlerinde ve polipropilen torbalarda yapılan üretimlerde kullanılır. Hazırlanan kompost 1-1,5 litre kavanozlara veya 1-3 kg’lık polipropilen torbalara doldurularak 1,5 saat 121 ºC’de yüksek basınç ve sıcaklıkta tutularak sterilize edilir. Sterilize edilen kompost 25 °C ye kadar soğutularak ekim yapılır.