Marul mildiyösünün etmeni mantardır. Fungus, kışı hastalıklı yapraklar üzerinde geçirir. Uygun sıcaklık ve nemde genç fidelere bulaşarak ilk enfeksiyonları meydana getirir. Hastalıklı bitkilerinden rüzgâr ve diğer yollarla sağlam bitkilere taşınır. Marul yapraklarında ilk belirtiler açık yeşil veya sarımtırak lekeler halinde görülür.


Genellikle köşeli ve damarlarla çevrili olan bu lekeler daha sonra esmerleşir. Nemli havalarda bu kısımlar kararıp çürürler ve alt yüzünde beyaz kül gibi bir görünüm alır. Özellikle marul fidelerinde zararlı olur. Tarlada genellikle marulların alt yapraklarında görülür. Ancak fazla serin ve nemli koşullarda üst yapraklara da geçerek marulların satış değerinin düşmesine neden olur. Epidemi durumunda bitkinin yaprakları ticari değerini kaybederek zarar yüzde yüze yaklaşır. Bütün marul yetiştirme alanlarında hastalık görülebilmektedir.


MARUL MİLDİYÖSÜ MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler Bir yıl önce mildiyö görülen fideliğin yeri veya toprağı değiştirilmeli veya toprak dezenfekte edilmelidir. Tohum sık ekilmemelidir. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Marul mildiyösü görülen fideler, hastalıklı yapraklar ve bitkiler sökülüp yok edilmelidir. Toprak analizi sonuçlarına göre gübre kullanılmalıdır. Tarlada sık dikimden kaçınılmalıdır.

MARUL MİLDİYÖSÜ KİMYASAL MÜCADELE

Fideliklerde hastalık görülmeden koruyucu bir ilaçlama yapılmalıdır. Mildiyö görülürse hasta kısımlar toplanıp yok edildikten sonra birer hafta aralarla fidelerin tarlaya şaşırtılmasına kadar ilaçlamalar sürdürülmelidir. Tarla devresinde hastalığın çevrede görülmesi ile ilaçlamaya başlanmalı, birer hafta aralarla hasattan en az bir hafta öncesine kadar devam edilmelidir. Fidelikte ilaçlama, sulama yapıldıktan ve yapraklar kuruduktan sonra yapılmalıdır. Fidelikte ve tarlada yaprakların alt ve üstlerinin iyice ilaçlanmasına özen gösterilmelidir. KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI Fidelikte ilaçlama, sulama yapıldıktan ve yapraklar kuruduktan sonra yapılmalıdır. Fidelikte ve tarlada yaprakların alt ve üstlerinin iyice ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.


MARUL MİLDİYÖSÜ KİMYASAL MÜCADELEDE KULLANILACAK İLAÇLAR VE DOZLARI

Etkili madde adı ve oranıFormülasyonuDoz 100 lt suyaİlaçlama ile hasat arasındaki süre (Gün)
Captan 50 %WP300 g7
Propinep 70%WP200 g7
Fosforoz acid-400 g/lSL400 ml(sera)

-