1) Spor (Yumurta) ve Substrat Hazırlama:

Ekime başlamak için sporlara ihtiyaç vardır. Steril kültür kullanarak ihtiyaç duyulan spor üretilebilir veya tedarikçiler aracılığıyla aşılamaya hazır sporlardan temin edilebilir. Kendi üretiminizi yapmanız uzun vadede daha ucuz olacaktır ancak başlangıç maliyetleriniz yüksek olacağından aşılamaya hazır spor almak daha akıllıca olacaktır. Aynı zamanda substrat da almanız gerekebilir. Yetiştiricilerin çoğu saman veya kütük kullanır. Tercih edilen metot genellikle samandır. Küçük parçalar halinde dilimlenmiş samanlar idealdir.

2) Kompost Hazırlama:

Öncelikle saman küçük parçalar haline getirilmelidir. Küçük parçalar haline getirilen saman nemlendirilir. Nemlenen saman kaynamış suda yarım saat boyunca kaynatılır ve daha sonra çıkartılarak süzülür. Süzülen saman temiz steril bir yüzeyde serilir ve soğuması beklenir.

3) Naylon Torbalara Geçirilmesi:

Soğuyan saman parçaları ve kütüklerin naylon torbayla kaplanması gerekir. Plastik torbaların içerisine saman parçaları koyulur daha sonra spor koyularak saman ve spor işlemi naylon torba dolana kadar tekrar edilir. Naylon torbanın ağzı bağlanır ve havalanma için iğneyle delikler açılır.

4) Kuluçka Yetiştirme:

alanının 20-25 ºC arası olmalıdır. Naylon torbaların karanlık bir ortamda bulunması gerekir. Bunun için pencere ve çatlaklar kaplanmalıdır. Daha sonra naylon torbaları raflara koyulur. Naylon torbaları kontrol ederken kırmızı “karanlık oda” ışığı kullanmak başarıyı artırır. Naylon torbadaki hava deliklerinin yanında küçük kabarcıkların oluşmaya başladığını fark ettiğinizde diğer adıma geçilebilir.

5) Yetiştirme:

Yetiştirme odasındaki nemin yüksek seviyede olması gerekir. Oda sıcaklığı 15-18 ºC arasında olmalıdır. Doğrudan güneş görmeyen serin bir ortam tercih edilebilir. Burada mantarların büyümesine izin vermek için naylon torba yüzeyine birkaç yerden kesi çizgileri yapılmalıdır.


6) Hasat:

Mantar başları tamamen açılmadan önce hasat edilmelidir. Mantar baş, işaret ve orta parmakla şapka kısmından hafifçe tutulur. Mantar sağa ve sola çevrilip, dip kısımdan fazla parça almadan kopartılır. Tutma sırasında mantarlar fazla sıkılmamalıdır. Çünkü sıkılan ve zedelenen kısımlar, hasat sonrası çabuk kararır ve buralarda çürümeler meydana gelebilir. Mantarlar, tüketicinin de tercih ettiği gibi henüz taze iken toplanmalıdır. Bu mantar çok sayıda spor ürettiğinden dolayı depo edilebilirliği hızla azalır. Mantarlar ilk aşamada 1-2 oC’de soğutucuda bekletilmeli daha sonra kasalara yerleştirilmeli, hava geçiren ve yoğunlaşmayı önleyici bir plastik film ile üzerleri örtülmelidir