1) Hastalıklar Bakteriler:

En fazla karşılaşılan bakteriyal problem Pseodomonas tolasii’dir. Bu Agaricus bisporus’da bakteriyel lekeye sebep olan bakteri ile aynıdır. Bu hastalığın semptomları; şapka kısmının gevrek, kırılgan bir hal alması, turuncu renk oluşumu ve üründe azalma olarak sayılabilir. Enfekte olmuş mantarların raf ömrü azalır. Aşırı ortam sıcaklığı (35 °C üzeri), aşırı nem içeriği ve özellikle ıslak mantar yüzeyi Pseodomonas tolasii enfeksiyonunu şiddetlendirir. Nispi neminin yüzde 80-85’e düşürülmesi ve flaş aralarında torba yüzeyleri yüzde 0.2’lik çamaşır suyu püskürtülmesi hastalığın kontrolüne yardımcı olur. Mantarlar: mantar gelişimi için ideal koşullarda pek çok patojen mantar türü de gelişir. En fazla rastlanan grup Aspergillus, Botrytis, Coprinus, Fusarium, Monilia, Mucor, Penicillium, Trichoderma ve Trichothecium’dur. Sadece pastörize edilmiş ortamlar pastörizasyon ve olgunlaştırılma işlemleri uygulanmış ortamlardan daha duyarlıdır. Ortam azot bakımından zengin besinlerle desteklendiğinde fungal problemler daha fazla görülür. Ortam sıcaklığı 35oC’nin üzerine çıktığında problem artar. Daha yüksek sıcaklıklar tohumluğa zarar verir, misel gelişim oranını düşürür ve ortamı yeşil küf mantarları gibi rekabetçilere karşı savunmasız bırakır.

2) Zararlılar:

Özellikle yaz aylarında böcek zararı büyük kayba neden olur. Mantar dokularında en büyük zararı Cecidomyiidae, Scatopsidae, Sciaridae verir. İstiridye mantarı kimyasallara karşı çok hassastır, bu yüzden pestisit kullanarak zararlı kontrolü zordur. Taslak şekillenmesi sırasında insektisit uygulaması sonrasında, deforme olmuş kayın mantarı kümeleri “karnabahar”a benzer bir yapı oluşturur. Çeşitli sinek tuzaklarının kullanımı ve özellikle tohum ekimi ve misel gelişimi sırasında hijyen kurallarına uyulmaya dikkat edilmesi sinek popülasyonunu ekonomik eşik değerinin altında tutmaya yardımcı olur.

3) Fizyolojik bozukluklar Şapka deformasyonu:

Mantar deformasyonu nedenlerinin birçoğu hâlâ bilinmemektedir. Bununla birlikte en fazla deformasyonun yetersiz havalandırma, duman, kimyasal buharı, misel gelişimi sırasında aşırı ısınma, ekstrem düşük şapka oluşum sıcaklığı (10 ºC altı) ve yetersiz ışıktır.

4) Havada bulunan sporlar Spor üretimi:

Bir tek mantar saatte 4 milyona kadar spor üretebilir. Birçok çiftlikte havada bulunan sporlar işçiler için sorun oluşturmaktadır. Sporlar bazı kişiler için alerjik reaksiyon oluşturabildiğinden dolayı kaygı yaratmaktadır. Olgunlaşan mantarlardan yayılan sporlardan korunmak için maske kullanılabilir. Hasattan 1-2 saat önce havalandırma yapılarak risk azaltılabilir.



SONUÇ :


Sonuç olarak İstiridye mantarı sağlık, ekonomi ve bunların yanında lezzet açısından da yetiştirilmesi ve tüketilmesi gereken bir mantar türüdür. Gerekli ortam şartlarının kurulduğu her yerde kolaylıkla üretilip hasat edilebilir. Yetiştirilmesi kolay olan bu mantar türünün gelecek yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşması ve sıklıkla tüketilmesi beklenmektedir.